Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

23 mei 2009

Yolanthe & Jan uit elkaar: wie overtrad de wet?

De kandidaten:

De parkeergarage: verkocht de beelden, ondanks het feit dat de ‘Wet beveiliging persoonsgegevens’ schrijft voor dat de beveiligingcamera’s alleen mogen worden ophangen voor beveiligingsdoeleinden. De verkoop is dus in strijd met de wet. Bovendien schrijven de richtlijnen van de brancheorganisatie Vexpan nadrukkelijk voor dat de camera’s uitsluitend bedoeld zijn voor de veiligheid.

De Telegraaf en het gossipprogramma RTL Boulevard: zonden de beelden van het stel (Yolanthe en Wesley) uit, tenzij de rechter meent dat het nieuwsbelang prevaleert boven de privacy van Yolanthe & Wesley. De twee stonden in een voor iedereen toegankelijke ruimte.

De internetprovider die met een advertentie op de breuk tussen Yolanthe en Jan Smit heeft verwerkt in een advertentie met: ‘Wat Yolanthe kan, kunt u ook. Overstappen lijkt een heel gedoe, maar dat is het niet’.
.