Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

20 juni 2009

Loterijbedrog

'Brussels paar met drie kinderen wint 75 miljoen'. April 2006 werd bekend dat de jackpot van Euromillions in BelgiĆ« was gevallen. De identiteit van de winnaars was geheim, maar de “twee Franstalige veertigers met drie opgroeiende tieners” zouden ondanks de hoofdprijs gewoon blijven werken.
Leuk dus voor dit herkenbare modale Belgische gezin.
Maar het verhaal was een grote leugen. De echte winnaar was een dertigjarige alleenstaande Griek die in de Brusselse horeca werkte. Dat komt vaker voor. Zo bleek het “koppel vijftigers uit Gent” in werkelijk een 78-jarige dame uit Blankenberge. En dat een gezin een deel van haar winst aan een goed doel zou schenken, was ook al verzonnen.
De verklaring is deze leugen is simpel, meent Standaard-journalist Petitjean: “De marketeers van de Nationale Loterij veranderden de identiteit van de spelers om hen herkenbaarder en meer sexy te maken. Een gezin met tieners zou spelers meer aanspreken dan een Griekse afwasser van dertig. Een man die 100 miljoen euro had gewonnen en in een rolstoel zat, werd dan weer doodgezwegen, wegens te weinig glamoureus.”
Ivan Pittevils, ceo van de Nationale Loterij, vond het bedrog geen punt: “Grote winnaars willen niets liever dan beschermd worden en dit toont dat we hun vertrouwen niet beschamen.”
(bron: De Standaard, 12 juni 2009)
.