Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

19 juni 2009

Verkrachtingszaken: slechts 1 op de 100 gevallen leidt tot vervolging

Honderd strafdossiers over verkrachting in België levert welgeteld één veroordeling tot een effectieve gevangenisstraf op.
De psychologie Danièle Zucker, hoofd van de psychiatrische spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, onderzocht honderd dossiers van verkrachting van een meerderjarige in de periode 2001-2007. Eenenvijftig dossiers werd snel afgesloten, omdat de dader niet kon worden geïdentificeerd. In 45 dossiers waren de verdachten wel bekend, maar was het bewijs onvoldoende.
In vier gevallen werden de verdachten veroordeeld met een gevangenisstraf van 18 maanden tot drie jaar. Maar drie veroordelingen waren volledig met uitstel en in slechts één geval moest de dader effectief naar de cel.
“Het is vaak een zaak van woord tegen woord”, aldus Zucker. “Ik begrijp dat het voor de politie- en justitiediensten niet altijd gemakkelijk is om klaar te zien in zo'n dubbelzinnige situatie, laat staan om een deugdelijk bewijs tegen de verdachte te vinden.”
“Slachtoffer en dader zijn ook vaak partners of ex-partners. Toch is vier veroordelingen op honderd dossiers een erg laag aantal. We zitten daarmee duidelijk onder het Europese gemiddelde.”
(bron: De Standaard, 17.6.09)
.