Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

15 juli 2009

Klokkenluiders voortaan beter beschermd

Het schrikbeeld van iedere klokkenluider is ongetwijfeld Fred Spijkers. De man deed wat hij moest doen en werd vervolgens jarenlang gestalkt door zijn voormalige werkgever, het minister van Defensie. Ongeveer twintig jaar na de aanleiding (Spijkers moest liegen over de dood van een legerinstructeur) was de Kamer het spuugzat en eiste een regeling. Die kwam er wel, maar ook die regeling werd uiteindelijk ook maar half en half uitgevoerd.
Mede naar aanleiding van deze zaak kwam er een wet ter bescherming van klokkenluiders, want die waren vogelvrij. Die regeling werd juli 2009 uitgebreid. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris De Vries (Defensie) bereikten met de vakbonden overeenstemming bereikt over een verbeterde klokkenluidersregeling.
Wat gaat er veranderen? Een misstand kan voortaan ook bij een vertrouwenspersoon worden gemeld. Bovendien krijgen klokkenluiders bij de overheid, politie en defensie een tegemoetkoming in de kosten bij het procederen. Verder wordt er zo snel mogelijk een onafhankelijk advies- en verwijspunt opgericht waar klokkenluiders terecht kunnen voor informatie, raad en doorverwijzing.
De proceskosten worden – weliswaar met een plafond – vergoed, mits de klokkenluider in het gelijk wordt gesteld. Ook oud-ambtenaren kunnen een melding doen gedurende twee jaar na hun beĆ«indiging van hun werk.
.