Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

14 september 2009

De Warnsveldse pompmoord

‘Man onterecht vast voor pompmoord’ kopte de Volkskrant op de voorpagina. Het lijkt erop dat Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie, weer een nieuwe justitiële dwaling aan het licht heeft gebracht. Van Koppen maakte faam door eerder gehakt te maken van de veroordeling in de Schiedammer parkmoord.
Eén man is volgens Van Koppen in 2004 in deze zaak ten onrechte veroordeeld voor de Warnsveldse pompmoord. En waarschijnlijk geldt dat ook voor de drie anderen veroordeelden die vanwege deze zaak een jarenlange celstraf hebben uitgezeten. Het ging daarbij om de moord Micelle Mooij in 1985.
Godfried van Haut, die in 2004 acht jaar celstraf kreeg voor de moord op Mooij, heeft zijn straf inmiddels al uitgezeten. Maar die straf is ten onrechte opgelegd, weet Van Koppen. “Van Haut is zonder enige twijfel ten onrechte veroordeeld. Er is geen bewijs tegen hem, terwijl er meerdere redenen zijn om aan te nemen dat hij onschuldig is. Ik heb ook geen aanwijzingen gevonden dat de drie andere veroordeelden het gedaan hebben.”
In 1985 werd de achtentwintigjarige Mooij met messteken gedood bij een tankstation in Warnsveld. Het onderzoek naar de moord leverde destijds niets op, maar het onderzoek werd in 2001 heropend nadat het OM nieuwe tips over deze zaak ontving. De vier verdachten werden opgepakt en bekenden na veel verhoren. Vervolgens trokken ze hun bekentenis weer in, wat overigens vaak voorkomt. Volgens Van Koppen ging het hier echter om valse bekentenissen die onder druk van de verhoorders werden afgelegd.
De CEAS zal binnenkort beslissen of deze zaak opnieuw onderzocht gaat worden.
.