Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

24 september 2009

Géén machtenscheiding in Groot-Brittannië

In het Britse Hogerhuis zijn namelijk altijd 26 plaatsen voor bisschoppen gereserveerd. Zij mogen sinds 1550 over van alles meestemmen. De bisschoppen behoren tot de Church of England. Dat zij in de banken van het parlement mogen zitten, is te danken (of te wijten) aan Henry VIII. Toen de paus weigerde zijn huwelijk te ontbinden, riep hij zichzelf uit tot hoofd van de Church of England (en bijgevolg eigenaar van de rijkdommen van de kerk).
Koningin Elizabeth is – geheel in lijn van de traditie - supreme governor.
Verder loopt de benoeming van bisschoppen via de premier, die zich hiermee actief kan bemoeien. Margaret Thatcher schijnt dat destijds te hebben gedaan.
Van de 61 miljoen Britten nemen er volgens de jongste cijfers nog maar 870 duizend de moeite naar de 'C of E' te gaan. Die sluit tientallen gebouwen per jaar omdat ze niet meer worden gebruikt.
Pogingen om het tij te keren, komen steeds desperater over. Onlangs werd bekend dat de kerk, voor het eerst in zijn geschiedenis, reclamespotjes gaat inzetten. Commerciële radiostations zenden de komende weken boodschappen uit die het midden houden tussen poëzie en rap, want vooral jongeren zijn het doelwit. Britten van onder de 40 zijn immers bijna helemaal niet meer in de kerk te vinden.
(bron: de Volkskrant, 24.9.09)
.