Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

16 september 2009

Italiaanse persvrijheid bedreigd

Beeld van Pasquino, het symbool van vrije meningsuiting in Rome

“De Italiaanse premier Silvio Berlusconi gebruikt zijn mediamacht met de dag meer om kritische geluiden te onderdrukken”, konden we lezen in het NRC. Zo werden twee belangrijke actualiteitenprogramma’s geschrapt zodat alle aandacht kon gaan naar het Berlusconi welgezinde programma Porta a Porta van Bruno Vespa op Rai Uno.
Daarin zal hij de oplevering van de eerste 94 houten huizen voor de slachtoffers van de aardbeving in de Abruzzen aankondigen.
Een programma dat ook een uitzending aan de aardbevingsslachtoffers wilde wijden, Ballarò op Rai Tre, is naar donderdag verschoven. Zavoli, de voorzitter van de commissie die toezicht houdt op de Rai, noemt het opschorten van Ballarò ‘ernstig’. Matrix, de belangrijkste actualiteitenrubriek van Berlusconi’s zender Canale 5, wilde dezelfde avond een aflevering maken over persvrijheid in Italië, maar het werd “om technische redenen” geschrapt.
Andere kritische programma’s en journalisten staan onder druk. Het onderzoeksprogramma Report wordt niet juridisch beschermd door de Rai. Michele Santoro is één van de belangrijkste criticus van Berlusconi. Hij wacht negen dagen voor de eerste uitzending nog op een nieuw contract.
In de krantenwereld is het ook mis. Il Giornale, de krant van Berlusconi’s broer Paolo, wordt opende de aanval op Gianfranco Fini. Hij is medeoprichter van Berlusconi’s partij Volk van de Vrijheid en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Dat hij wordt aangevallen, is niet vreemd: Fini klaagt al enige tijd over gebrek aan democratie binnen de partij.
In het NRC wordt hoofdredacteur Vittorio Feltri, die Fini bedreigde Fini, geciteerd: “Om een schandaal te creëren, is het genoeg om een dossier uit 2000 over gebeurtenissen onder rode lampen (met prostituees; red.) naar boven te halen, waarbij persoonlijkheden van Alleanza Nazionale betrokken zijn.”
(bron: NRC)
.