Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

25 september 2009

Zelfmoordhulpdienst wordt gechanteerd

113Online is een hulpdienst voor suïcidale mensen.
Maar is een kink in de kabel, want de site wordt gechanteerd met een tegensite: 113Online.org. Daar zijn tips te vinden voor zelfmoord, terwijl het officiële http://113online.nl/ nu juist probeert zelfmoord te voorkomen.
Een Nederlandse man die in Argentinië woont, heeft de org-domeinnaam gekocht en chanteert nu de hulpdienst door mailtjes te sturen met het verzoek een bod te doen op de domeinnaam. De hulpdienst heeft niet geboden.
Dat er sprake is van chantage blijkt uit het feit dat de chantagesite een volledige handleiding bevat voor zelfmoord. De opmaak van de site is verder hetzelfde als de echte site; het logo schijnt als twee druppels water te lijken.
De hulpdienst heeft contact opgenomen met de Amerikaanse provider van de chantagesite. Punt is dat de Amerikaanse wetgeving propaganda voor zelfmoord verbiedt. De Nederlandse regering heeft inmiddels contact opgenomen met de Amerikaanse autoriteiten.
Kennelijk is dat contact succesvol geweest, want ik kom de nepsite niet meer tegen.
(bron: Trouw, 25-9-09)
.