Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

24 oktober 2008

Vrienden van Berlusconi (3)

Palazzo di Giustizia, ook wel het Palazzaccio genoemd

Corrado Carnevale mag tot zijn tachtigste als rechter verbonden blijven aan het Corte Suprema di Cassazione, het Italiaanse hooggerechtshof. Tot voor kort was de leeftijdsgrens 75 jaar, maar de centrum-rechtse meerderheid in het senaat heeft die leeftijd opgetrokken tot tachtig.
La Repubblica ziet in deze wetswijziging het zoveelste bewijs dat Berlusconi niet terugdeinst om de wet aan te passen ten faveure van zijn vrienden. Carnevale ligt namelijk erg goed bij Berlusconi.
Zijn bijnaam is ‘ammazzasentenze’, de vonissenslachter of vonnissendoder, want Carnevale staat erom bekend dat hij talloze maffioso uit de cel wist te houden door hun veroordeling te vernietigen wegens vormfouten. Zelfs het ontbreken van een stempel op een document leverde al een vernietiging op. Het gros van de 200 veroordelingen van maffioso’s die dankzij Falcone in eerste instantie in de cel belandden, werd vernietigd. Met name door toedoen van Carnevale.
Carnevale werd vanwege zijn banden met de maffia in 2001 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Die veroordeling werd in 2002 weer vernietigd en in 2007 was Carnevale weer rechter bij het Corte Suprema di Cassazione.