Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

24 november 2008

Mensenrechten in Birma

Zie voor de actie www.js.nl

De afgelopen weken zijn in Birma meer dan honderd personen tot zware celstraffen veroordeeld. Eén van hen is de bekende komiek Zarganar. Hij kreeg 45 jaar cel, omdat hij de wet op elektronische communicatie hebben overtreden. Bij zijn arrestatie vond de politie een uitgelekte video van de overdadige bruiloft van een generaalsdochter. Deze generaal maakt deel uit van de militaire junta. Gambira, een boeddhistische monnik, die de protesten van vorig jaar mede organiseerde, kreeg twaalf jaar cel. Eerder was hij al tot 56 jaar veroordeeld.
Ook de Birmese hiphop-ster Zayar Thaw, lid van de popgroep ACID, werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij zou lid te zijn van een politiek actiegroep en maakte deel uit van een politieke jeugdbeweging. Die beweging protesteerde afgelopen jaar tegen hoge voedsel- en brandstofprijzen en politieke onderdrukking.
(bron: Trouw (22.11.08) en NRC (22.11.08))
.