Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

28 november 2008

De zaak Drew/MySpace

Sinds mei van dit jaar speelt in de VS de zaak Drew. De 49-jarige Lori Drew deed zich voor als een 16-jarige jongen Josh en zette via de internetsite Myspace een 13-jarig meisje aan tot zelfmoord. Josh, drew dus, flirtte met het 13-jarige meisje, maar begon op een bepaald moment steeds vervelender mails te sturen. Bovendien maakte Josh de mails openbaar en zorgde zo voor een roddelcircuit. In de laatste mail aan haar stond dat iedereen een hekel aan haar had en dat de wereld er zonder haar beter uit zou zien.
De moeder van de dertienjarige kwam toevallig achter deze zaak en verbood haar dochter verder Myspacegebruik. Dat mondde uit in een ruzie en het meisje rende ze naar boven. Kort daarna hing het meisje zichzelf op in de badkamer. Na twintig minuten rook haar moeder onraad en vond haar in de badkamer. Ze leefde nog, maar een dag later overleed ze alsnog.
Kon Drew, die zich als Josh uitgaf, hiervoor veroordeeld werd? De jury meende van wel. Afgelopen dinsdag werd ze namelijk veroordeeld. Volgens de jury was ze gedeeltelijk schuldig, maar de strafmaat is nog niet bepaald. Voor het illegaal gebruik van een computer kan Drew maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen en een boete van $ 300.000.