Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

6 juni 2010

Pino mag niet stemmen in Nevada

Kiezers, die op 8 juni 2010 konden stemmen op hun kandidaten voor de Amerikaanse senaat, mochten in de staat Nevada tijdens de twee weken durende voorverkiezingen niet stemmen als zij zich verkleed hadden als kip. Aanleiding tot die maatregel was de Democratische campagne tegen de Republikeinse Senaatskandidate Sue Lowden.
De voormalige schoonheidskoningin had tijdens een interview voor de lokale tv gezegd dat patiĆ«nten met hun artsen moeten onderhandelen als ze niet voldoende geld hebben voor hun rekeningen. “Onze grootouders namen een kip mee als betaling voor de arts”, wist Lowden. De democraten grepen die uitspraak aan om hun campagne op te richten. Zo verschenen vrijwilligers van democratische zijde als kip op allerlei verkiezingsbijeenkomsten van Lowden.
Zoals gezegd, de overheid nam drastische maatregelen. Niet alleen politieke buttons, spandoeken en T-shirts waren in en nabij stemlokalen verboden, maar nu dus ook een chickensuit.
Nog een geluk dat Sue Lowden uitkomt voor Nevada en niet voor Kentucky.
(Op Youtube vind je een filmpje over deze zaak.)
.