Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

13 juli 2009

Justitie versus sekstoerisme

Begin juli stond het sekstoerisme op het menu van Minister Hirsch Ballin van Justitie (CDA): sekstoeristen, die in het buitenland minderjarigen misbruiken, worden zelf aangepakt. Jusititie gaat bestanden zoals strafblad met boekingsgegeven koppelen, zodat gedragspatronen van reizigers in kaart worden gebracht. Deze techniek noemt men ‘profiling’. Een veroordeelde pedoseksueel die vier maal per jaar naar Thailand reist, komt dan in beeld, omdat die bestemming berucht is vanwege het sekstoerisme.
In het geval van jeugdprostitutie gaat het om enkele honderden gevallen. Maar er zijn meer toepassingen, zoals het profileren van verdenkingen in mensenhandel en meisjesbesnijdenis.
De privacy is volgens Hirsch Ballin niet in het geding, zo meldt hij in de Volkskrant: “Dit vergt gegevensverwerking onder waarborg, zeker. Maar het is erger om misbruikt te worden of genitaal verminkt.”
(bron: Volkskrant,10.7.09)
.