Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

29 juni 2009

Agressie in het verkeer zwaarder beboet

“Als twee automobilisten elkaar ruziënd achtervolgen en een aanrijding veroorzaken, wordt hun agressie voortaan een expliciete strafverhogende factor in de eis van het Openbaar Ministerie.”, aldus Harm Brouwer, de hoogste baas van het OM.
Volgens het Openbaar Ministerie vraagt de samenleving om zwaardere strafeisen bij verkeersovertredingen waarbij sprake is van agressief rijgedrag. Als er agressie in het spel is, zal de strafeis 25 procent hoger uitvallen.
Dat blijkt uit de enquêtes van het OM blijkt verder dat veel mensen hogere straffen willen bij mishandelingen of bedreigingen die voortkomen uit racisme of discriminatie. Nu verhoogt het OM de eis bij die misdrijven met 25 procent als sprake is van een discriminatoir motief, maar in de toekomst wordt dat 50 procent.
Het OM neemt niet de suggestie van veel burgers over om bij kleine vergrijpen, zoals het bezit van een stiletto, slechts een waarschuwing te geven. Een stiletto, zegt Brouwer, is een wapen. Alleen een waarschuwing vindt hij te mager.
Bovendien gaat het OM beter toelichten hoe een officier tot zijn eis komt.
(Trouw, 29.6.09)
.