Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

23 oktober 2009

De rechten van insluipers geschonden?

Privacyschending, meende de Bond van Wetsovertreders (BWO). Ze reageerde daarmee op de videobeelden van de Drentse politie waarop een insluiper te zien was. Deze beelden staan nu op internet en dat is volgens de BWO net een stap te ver. Ze diende een klacht in bij de Nationale Ombudsman. De bond wil weten hoe ver mensen kunnen gaan.
Illegaal is de verspreiding van de beelden in elk geval niet. Zo heeft de politie de benodigde toestemming van de officier van justitie om de beelden op internet te zetten.
In Trouw staat hierover het volgende: “De beelden laten zien hoe de verdachte de woonkamer doorzoekt van een 88-jarige vrouw uit Emmen. De camera's zijn opgehangen door de familie van de vrouw, omdat het niet de eerste keer was dat de man binnensloop. De familie droeg de beelden over aan de politie.” Maar wie de beelden ziet, kan er eigenlijk ook weer niet zo veel uit op maken.
Met dit bericht wist de BWO zichzelf weer prominent op de kaart te zetten. De bond werd in 1972 op gericht om de belangen van gevangenen, oud-gevangenen en verdachten te beschermen tegen staatswillekeur, “schade, welke door het Nederlandse strafrecht wordt of zou kunnen worden toegebracht aan individuen of groepen in de Nederlandse samenleving”. De BWO geeft materiĆ«le en juridische hulp aan de doelgroep.
Prominenste lid: politica Rita Verdonk. Zij was tijdens haar studententijd (ca. 1980) actief in de BWO.
.