Op deze weblog van de juristen Ron Ritzen (JHS) en Mark Lemmens (Radboud Universiteit) vindt u berichten over juridische zaken die opmerkelijk krom zijn.

27 oktober 2008

Il Popolo della Libertà en de dagvaardingen

Binnen de PdL, Il Popolo della Liberta wordt lustig gezwaaid met dagvaardingen. De meest recente is afkomstig van Mara Carfagna, die comédienne Sabina Guzzanti voor de rechter wil slepen wegens laster. Het gerucht ging dat Berlusconi in een telefoongesprek gezegd zou hebben dat Carfagna hem oraal bevredigd zou hebben. Of het gerucht op waarheid berust, is niet helder, maar Guzzanti maakte er melding van tijdens een politieke manifestatie. Gevolg: een schadeclaim van één miljoen euro aan het adres van de comédienne.
Maar inmiddels, 8 oktober 2008, heeft Carfagna laten weten dat ze afziet van een rechtzaak als Guzzanti zich verontschuldigt.
Maurizio Gasparri, leider in de Senaat voor Il Popolo della Liberta, kondigde al eerder, augustus 2008, aan dat hij een journalist van het katholieke weekblad Famiglia Cristiana persoonlijk zou vervolgen. De journalist/priester had op 15 augustus 2008 geschreven dat hij bevreesd was dat het fascisme in een andere gedaante in een andere gedaante weer de kop op zou steken. Hij schreef dit naar aanleiding van de acties tegen Roma en immigranten door de regering-Berlusconi.
Drie dagen later waarschuwde paus Benedictus over het opkomende racisme en dat werd gezien als een indirecte steun voor de priester. Maar Carlo Giovanardi (PdL), ondersecretaris van familiezaken, wimpelde de waarschuwing van paus Benedictus af met de woorden: “De paus had een globaal perspectief. Hij sprak niet over Italië.” Giovanardi beschuldigde het weekblad bovendien van kwaadwilligheid.
Priester Antonio Sciortino, een redacteur van Famiglia Cristiana, gaf toe dat de Paus tot de hele wereld sprak, maar voegde daar in één adem aan toe dat hij dus ook tot Italië sprak en dat er veel signalen van racisme te bespeuren waren die hen verontrustten en die niet verborgen konden blijven.

Nog enkele andere uitspraken van vermaarde PdL-ers:
Ignazio La Russa, de minister van Defensie, heeft “respect voor de vaderlandsliefde” van de soldaten die in de Tweede Wereldoorlog aan de zijde van de Duce vochten.
Giancarlo Gentilini, de locoburgemeester van Treviso, over moslims die de moskee niet meer in kunnen: die moeten dan maar „in de woestijn te gaan bidden en pissen”. Augustus 2007 was Gentilini ook al in het nieuws, toen hij meldde dat de politie het recht had om een etnische zuivering uit te voeren tegen flikkers. “Hier in Treviso hebben flikkers en dat soort dingen geen schijn van kans”.
Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome: “Fascisme is niet het absolute kwaad, maar een complex fenomeen”.